You’ve been ‘bamboezled’!

Voor de diehard fans van Friends is de ‘one with bamboozled’ een ‘golden oldie’, voor de leken betekent bamboozled zoveel als zich belazerd voelen. Joey en Chandler lieten zich vangen aan de spelregels van het fictieve spel, jij wordt allerminst belazerd bij de aankoop van een nandina domestica. De plant kreeg de bijnaam hemelse bamboe vooral omdat hij de looks deelt met deze plantensoort. Maar vergis je niet, de nandina maakt geen deel uit van de bamboefamilie. Hoe hij zich het best omschrijft, is als een nogal verrassende struik die verwant is aan de familie van de wijdverbreide zuurbes.

 

Nandina wie? Domestica wat?

Big in Japan, maar iets minder bekend in onze contreien. De roots van de nandina domestica liggen in Japan, vertakkingen ervan vind je terug in Zuidoost-Azië en het Himalaya-gebergte. De legende gaat dat de plant een eyecatcher was in de tuinen van Chinese tempels. Omdat hij er een centrale rol speelde, werd hij verheven tot een hemelse plant. Via allerlei omwegen vond de nandina de weg naar onze streken. Konnichiwa!

The One with the Red Leaf

‘The One with the Red Leaf’: het zou zomaar één van de episodes van onze favoriete vriendengroep kunnen geweest zijn. Nandina imponeert met zijn dieprode kleur en speelt een subtiele hoofdrol op je terras, patio of tuin. De nandina is ook ‘Friends’ met andere planten en kan perfect in groep functioneren.

 

Een heersende heester

De plant is een quattro stagione, een heester die jaar in jaar uit zijn pracht met veel plezier aan de wereld laat zien. Elk seizoen heeft de plant wel iets in petto. De plant straalt uitbundig en laat het diepgroene blad ietwat verlegen achter. Zonder geldige reden trouwens, want ook blaadjes krijgen bomen. See what we did there? Met zijn gestalte is de nandina een compacte heester met heel wat in zijn mars. Nandina is nooit ‘on a break’ en laat zich het hele jaar door bewonderen. Oh … my … god!

How you doin’?

En last but not least: dit is hoe je de plant een beetje extra TLC of ‘Tender Love and Care’ bezorgt. Een beetje zon, een beetje schaduw, een extraatje in de vorm van organische mest en een zanderige grond, waar het water makkelijk weg kan. Doing just fine, thank you …

Wil je meer weten over de Nandina?