I bless the plants down in Africa

OK, het is ‘I bless the rains down in Africa’, maar eigenlijk heeft onze Afrikaanse lelie of de agapanthus helemaal geen felle regenbuien nodig om te groeien en lang te bloeien. Africa, de klassieker van Toto, overschreed een tijd terug de kaap van een miljard streams op Spotify en blijft zo in het collectieve geheugen hangen. En ook in De Tijdloze op StuBru kwam het nummer opeens uit het niets opduiken. De agapanthus kent iets minder volgers, maar daar kan snel verandering in komen.

 

Exotisch vuurwerk over de Serengeti

De agapanthus kent zijn roots in Zuid-Afrika. De titel is een beetje misleidend, we weten het, want de Serengeti ligt helemaal niet in Zuid-Afrika. Je vindt deze eindeloze vlaktes in het oosten van het continent. Maar een kleine ‘bedriegerij’ moet kunnen om toch maar de link met onze tijdloze klassieker zo goed mogelijk te blijven bewaren. De plant pakt uit met exotische bloemen, presenteert compacte bloemtrossen en is verkrijgbaar in verschillende varianten. Naast de Fireworks, een awardwinnende tweekleurige plant die barst van de kleuren, kan je onder andere kiezen voor Blue Thunder, de Ever Sapphire, Ever White en Poppin’ Purple. Indrukwekkende benamingen voor even majestueuze natuurpracht.

Jouw 'wegkruipplekkie'

Het betekent zoveel als jouw schuilplaats, jouw toevluchtsoord in ‘Suid-Afrikaans’. De agapanthus kan je in een border kwijt of plaats je gewoon op je terras. Vanaf juni maak je het gezellig en geniet je van de eerste bloei van deze uitzonderlijke ‘plant van de toekoms’. Dankzij zijn zeer lange bloeiperiode vormt de agapanthus het ganse jaar door het decor voor heel wat ‘kleine geluksmomentjes’, little happy moments. Kleurexplosies in de zomer, wintergroen en bladhoudend in de winter.

 

Geen al te grote dorst

De Afrikaanse lelie staat in Zuid-Afrika synoniem voor vruchtbaarheid. Hij wordt ook wel ‘bloem der liefde’ genoemd. De agapanthus is echter meer gever dan ontvanger. Hij is een rasechte zonneklopper die perfect omkan met langere periodes van droogte. Genegenheid verlangt hij niet, maar af en toe lust hij wel wat te drinken. Overdrijf niet, want als een typisch zomerkind heeft hij het niet graag te nat. De winter is niet zijn favoriete seizoen. Hij kan tegen een stootje, maar wie heeft tijdens koude winterdagen niet eens graag een extra dekentje rond de schouders? Dek deze schoonheid af of neem hem mee naar binnen bij het begin van de donkerste dagen van het jaar.

Een knaller met een grote natuurlijke aantrekkingskracht

Om af te sluiten in het thema … Als je de plant eenmaal in huis of op je terras ziet pronken en je geniet van zijn pracht, zou het zeer goed kunnen dat je bij jezelf denkt: ‘it's gonna take a lot to drag me away from you’.

Graag meer weten over de Agapanthus?