Een rhododendron: dé onbetwiste klassieker onder de planten

De rhododendron of rhodo, zoals kenners hem noemen, is een klassieker, net als Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman, Baby One More Time van Britney en de Fish Sticks van de IGLO-kapitein. Remember? Country roads, take me home, to the place I belong … Dan vullen jullie toch gewoon voltallig en met schreeuwerige stem aan…: West Virginia! De link? Ver gezocht misschien – letterlijk over de Grote Oceaan – maar de rhododendron prijkt ook op de staatsvlag van West Virginia. Nostalgie à volonté. Maar waar zit dat kleine gelukje dan? Wait for it …

The Classics

Van onbreekbare gsm’s tot een Vlaamse oerklassieker

Classics zijn herinneringen en mijlpalen die in het collectieve geheugen blijven hangen. Voor de veertigers (onder ons) zal de Nokia 3410 wellicht nog bekend in de oren klinken en is de televisieserie Friends, die zijn finale kende in 2004, wellicht de beste comedyserie ooit gemaakt, samen met Fawlty Towers welteverstaan.

Ok, de meningen hierover zijn verdeeld. Les goûts et les couleurs ne se discutent pas ... Maar misschien ben je het wel eens met de keuze van de Radio 1-luisteraar? Die riep in 2022 ‘Les Yeux de ma mère’ van Arno uit tot grootste klassieker allertijden in de Classics 1000.

Rhododendron: een klassieker in de tuin en in elk interieur

Een licht nostalgisch gevoel, het overkomt ons allemaal wel eens. En als er één plant is die als klassieker door het leven kan, dan is het de rhododendron. Hij wordt voor een stuk beschouwd als natuurlijk erfgoed en heeft ‘familieleden’ over de hele wereld. De witte, gele, oranje, roze, rode en paarse rhodo’s doen misschien denken aan oma en opa’s weelderige tuin, maar ook in modernere tuinen, stadstuintjes, op het terras en in huis kan je urenlang van deze prachtige klassieker genieten. Een klein gelukje dat maar blijft duren ...

Waar komt ie vandaan?

De hoofdconcentratie met de meeste verschillende soorten, die vind je – als je Wikipedia mag geloven - in het Chinese deel van de Himalaya, Nepal en ergens in de bergen van Indochina, Korea, Japan en Taiwan. In onze contreien vind je voornamelijk verwilderde soorten zoals de ‘Pontische rhododendron’. Maar voor je je laarzen opblinkt en het bos intrekt, kijk je best eerst even naar het aanbod rhododendrons van My Goodness. Wie weet hoef je dat vervelende bos met zijn modderige paden niet af te speuren naar rhodo’s in het wild.

Een compagnon voor het leven

Een rhododendron kan een leven lang mee. Als dat niet het beste bewijs is dat de plant terecht een klassieker genoemd wordt? Meer nog, je rhodo kan zomaar een trekpleister worden. Aanschouw het prachtige exemplaar genaamd ‘Lady Cynthia’, een rhododendron van 125 jaar oud die in Canada menig hoofden doet draaien en zelfs een toeristische attractie is geworden.

Een compagnon voor het leven en dat over alle seizoenen. Want ondanks het feit dat hij een beperkte periode bloeit - van april tot juni - brengt hij ook tijdens de winter leven in de brouwerij, zij het in de vorm van wintergroen.

A little happy moment, met dank aan de rhododendron

Een glimlach op je gezicht toveren, dat doet de rhodo dankzij:

  • zijn veelzijdige karakter
  • zijn combineerbaarheid
  • zijn kleurenpalet
  • zijn winterhardheid
  • zijn prachtige bloei
  • de verschillende varianten
  • ...

Wil je even terug naar het verleden? Of kan je maar niet genoeg krijgen van dat heerlijke nostalgische gevoel? Lees dan zeker ook onze andere blogartikels en vind de plant die jou een little happy moment bezorgt.

Wil je meer weten over de Rhododendron?