Buddleja maakt van je tuin een vlinderparadijs

De vlinder symboliseert transformatie. Het is het verhaal van Belle en het Beest, het ontpoppen van rups tot vlinder. Maar er zit zoveel meer achter. Denk maar aan de befaamde en beruchte woorden van ‘the Greatest Of All Time’, the GOAT Muhammad Ali. 

In 1964 sprak de bokser net voor zijn kamp tegen Sonny Liston de profetische woorden: ‘Float like a butterfly, sting like a bee’. Hij kon toen nooit geweten hebben dat deze woorden voor de eeuwigheid aan hem zouden blijven kleven.

Het eeuwige leven heeft-ie niet, maar dat hij een overlever is, staat buiten kijf. We hebben het over een plant, een struik die zijn spreekwoordelijke vleugels wijd openzet en een hele zomer lang grote sier maakt: de Buddleja aka de Vlinderstruik.

Zweven als een vlinder ... struik

Niet pretentieus, gewoon mooi

Met de uitspraak ‘float like a butterfly, sting like a bee’ beschreef Ali het lichtvoetige karakter van zijn boksstijl. Zwevend in de boksring met stoten die aankwamen als slagen van een gigantische hamer.

Zweven, dat doet de Vlinderstruik hoegenaamd niet. Hij staat met zijn wortels stevig in de grond en maakt indruk met zijn presence. Zonder enige pretentie. Hij laat zijn uitstraling gewoon haar werk doen. En stralen, dat doet de Buddleja een hele zomer door.

Beauty is in the eye of the beholder

Wat iemand mooi vindt, is heel vaak subjectief. Maar het lijkt ons sterk dat je verdrietig wordt van of vol afschuw kijkt naar de Buddleja.

Schoonheid is persoonlijk, akkoord, maar schoonheid is gewoon ook universeel. Je favoriete kleur mag nog zwart zijn, je wordt ongetwijfeld vrolijk van de levendige kleuren van de Vlinderstruik. De lansvormige Buddleja komt in lila, roze en wit.

Een magneet voor vlinders

Waarom wordt de Buddleja de Vlinderstruik genoemd? Ver hoef je het niet te zoeken. Trekt hij qua uiterlijk op een vlinder? Neen, niet echt. Pakt hij uit met prachtige kleuren en ontpopt hij zich tot een absolute beauty tijdens de zomermaanden? Zeker!

Maar nog meer dan dat, is hij een ware geurbom. Zijn zoete honinggeur werkt als een magneet voor vlinders. Het bezorgt onze kleine gevleugelde vrienden meer dan een paar ‘little happy moments’, wees daar maar zeker van. Zowel de atalanta, de dagpauwoog, het zandoogje en de kleine vos zijn fan!

Wedden dat het niet lang duurt vooraleer ook jij valt voor de Buddleja? En als je dan al eens aan zijn heerlijke bloemen ruikt, word je onmiddellijk teruggekatapulteerd naar de hoogdagen van de Meli. Remember?

Struikje Weltevree

De Vlinderstruik verwen je door hem geen al te natte voeten te geven, hem te laten genieten van de zon (met mate) en door hem regelmatig te bewateren. Wat extra vitamientjes? Een snoeibeurt? Dat mag, maar wees voorzichtig. Bekijk de productpagina voor extra tips rond onderhoud.

De Vlinderstruik is sociaal en dus allesbehalve bang van goed gezelschap. Combineer gerust met siergrassen of lavendel. Van rozen is hij overigens ook niet vies en in de buurt van een Hibiscus voelt hij zich helemaal op zijn plaats.

Meer little happy moments beleven? Ontdek het aanbod van My Goodness.

Wil je meer weten over de Buddleja?