The American Dream in je tuin en op je bord

Een berg pannenkoeken, een hoop blauwe bessen erop, heerlijke sticky maple syrup of ahoornsiroop erover en je waant je zo in een klassieke Amerikaanse diner. Maar je hoeft het uiteraard niet in ‘the land of the brave’ te gaan zoeken om te genieten van al dat heerlijks dat de blauwe bes te bieden heeft. En als het over genieten gaat, dan passeer je met de ‘vaccinium’ tweemaal langs de kassa. Hij oogt mooi in je tuin, maar evengoed op je bord.

 

Super versus fast food

Het land van ongekende mogelijkheden staat bekend om zijn ‘bigger is better’-filosofie.

Waar het minder voor gekend is, is zijn healthy lifestyle. Fast food is er alomtegenwoordig en je wordt er om de oren geslagen met hamburgers, pizza’s en andere heerlijke vettigheden. De laatste jaren is er een kentering bezig, maar om te zeggen dat ze evolueren naar de ‘healthiest nation of the world’ is misschien een brug te ver. Desondanks is het net hier, in Noord-Amerika, dat de blauwe bes zijn oorsprong kent. Het is pas sinds midden vorige eeuw dat wij Europeanen kunnen genieten van deze blauwe smaakbom, niet zo heel erg lang geleden omgedoopt tot superfood.

Blauwe bes aka vaccinium corymbosum

Je zou een Amerikaan haast willen smeken om hem of haar de Latijnse naam te laten uitspreken om dan licht gniffelend je kar te keren. Alle gekheid op een stokje, de vaccinium corymbosum of blauwe bes groeit aan een struik, waar het blauw van de bes mooi contrasteert met de opvallende donkergroene bladeren. Geen ‘red, white and blue’, wel diepgroen, donkerblauw met een paarse toets en wit-roze trossen wanneer in bloei.

 

No worries

Zorgeloos en zonder al te veel moeite. De blauwebessenplant gaat door het leven met een ‘no worries-mentaliteit’. Onze Belgische – vaak onvoorspelbare – weersomstandigheden? No worries! Nachtvorst? No worries at all! Stralende zon? Ook geen probleem. Dat de plant niet veel nodig heeft om welig te tieren, is overduidelijk. Toch kan je hem wat extra TLC of tender loving care geven door verkoeling te voorzien en hem water te geven tijdens de warmste zomerdagen.

The Fourth of July

Als klap op de vuurpijl oogst je deze smaakbommetjes de hele zomer door, dus ook tijdens Independance Day, een van de belangrijkste nationale feestdagen van de Amerikanen, ook wel ‘The Fourth of July’ genoemd. Pluk de bessen als ze rijp zijn en doe het bes voor bes, niet per tros. En wanneer zijn ze echt ‘yummy’? Een eetrijpe bes herken je aan de diepblauwe kleur en het witte waslaagje dat erop ligt.

 

Forever young

De plant heeft het eeuwige leven. Als je hem voldoende verzorgt, dan geniet je jaar na jaar van zijn vruchten. Het is een onverwoestbare krachtpatser die zijn sterkte haalt uit een zure grond met een pH-waarde tussen 4 en 5 en uit de zon.

Oh my … goodness!

Blauwe bessen smaken zoet en verrassen met een lichtzure toets. Een knapperige bite, gevolgd door een explosie van smaken en vitamines. Want wat zijn ze gezond. Ze zitten niet enkel boordevol antioxidanten, ze helpen o.a. ook cholesterol verminderen en verbeteren de spijsvertering. En je mag er tonnen van eten, want blauwe bessen hebben nauwelijks calorieën. Een blueberry milkshake, blueberry pancakes, blueberry jam of blauwe bessen als ultieme ‘healthy topping’ op je granola: alleen al bij het beschrijven van al dat lekkers komt het water mij spontaan in de mond. Oh my … goodness, als dat geen klein gelukje is.

Wil je meer weten over de Vaccinium?