Vaccinium, de plant voor gezonde lekkerbekken

Wil je in de lente fleurige bloemen op je terras en in de zomer zoete besjes oogsten? Rep je dan naar de plantenzaak om een Vaccinium aan te schaffen. Met deze plant heb je het jaar rond genot: in het voorjaar telt de plant ontelbare witte bloemetjes, in de zomer lekkere besjes en in de herfst krijgen de bladeren een prachtige rode herfstkleur.

 

Blakend van gezondheid

De Vaccinium Corymbosum of blauwe bes is het resultaat van jarenlange, duurzame teelt van plantenkwekerij Leybaert. Na een jaar zijn de planten klaar voor verkoop en zorgen ze niet alleen voor een mooie bloempracht, maar ook voor een grote oogst aan blauwe bessen.

Deze blauwe bosbes wordt alom geprezen omwille van zijn bijzonder lekkere, lichtzure smaak, maar zit ook bomvol vitaminen A, C, B,B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten ze ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Maar dé eigenschap bij uitstek van de blauwe bes is de hoge concentratie aan antioxidanten die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan.

 

Fan van het Belgische weer

De Vaccinium Corymbosum is een ideale plant voor ons Belgisch klimaat. Late nachtvorst, koele regenachtige zomers of regen in overvloed, de Blauwe Bes houdt ervan. De plant zal je steeds, onafhankelijk van het weer, een rijkelijke oogst schenken.

Om jou zo lang mogelijk te laten genieten van je eigen bessen, bracht Leybaert de Blueberry Box op de markt. In deze box zitten 3 planten die opeenvolgend bloeien, waardoor je 3 maand lang bessen kan oogsten uit je eigen tuin.

 

Weinig onderhoud nodig

Ook zonder groene vingers kan je perfect een Vaccinium in je tuin planten. De struiken, die soms tot ruim anderhalve meter hoog groeien en ongeveer even breed worden, hebben weinig eisen. Hou deze vuistregels in het achterhoofd:

  • Zet de plant op een zonnige plek, beschermd van de wind.
  • De Vaccinium houdt van vochtige wortels, dus geef bij warme dagen zeker wat extra water bij.
  • Plant meerdere soorten blauwe bessen zodat er kruisbestuiving is. Zo krijg je een hogere productie.
  • Ook vogels zijn zot van blauwe bessen. Je legt dus beter een net over je planten als je zelf van je oogst wil genieten.

Wist je dat …

Over de Blauwe bes zouden we uren kunnen vertellen, maar we verklappen je nu alvast enkele weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat de voedingsstoffen in blauwe bessen nauwelijks verloren gaan als je ze invriest? Bloeit je plant te overvloedig, steek dan met een gerust hart je besjes in de diepvries. Bevroren blauwe bessen lenen zich perfect om te verwerken in bijvoorbeeld smoothies, desserts en confituur.

Wist je ook al dat het eten van blauwe bessen hooikoortsklachten kan verlagen en een gunstig effect heeft op jouw cholesterol?

Wil je meer weten over de Vaccinium?