De Pink Spider® maakt de Azalea hipper dan ooit!

De Gentse Azalea kende de voorbije jaren een heuse revival. Waar de kamerplant tot enkele jaren geleden wat in de vergetelheid was geraakt, is deze fleurige plant nu weer hip en trendy en dit dankzij enkele nieuwe varianten zoals de Azalea Japonica Pink Spider®.

De Pink Spider of Azalea Japonica
Azalea Japonica Pink Spider®

Vlaams streekproduct

De bakermat van de Azalea’s ligt al decennialang in het Gentse. Bijna 85% van alle in Europa geteelde azalea’s komt namelijk uit Oost-Vlaanderen. De Gentse Azalea werd in 2010 zelfs erkend als eerste niet-eetbare streekproduct. Maar toch daalde de populariteit van de grootste trots van de Gentse Floraliën de voorbije jaren. Er kwamen daarom tal van campagnes om de azalea in de schijnwerpers te zetten en ook de telers gingen op zoek naar nieuwe varianten.

In 2018 lanceerde het VLAM, de Vlaamse dienst voor Agromarketing zelfs een reclamecampagne waarbij 17 hippe Gentse horecazaken werden opgefleurd met azalea’s. Illustratrice Eva Mouton zette haar schouders onder dit project en ontwierp postkaartjes, bierviltjes, … rond de azalea. Mede door dit project kwam de Gentse azalea, die bijvoorbeeld in Engeland immens populair is als cadeau voor moederdag, weer volop onder de aandacht.

Nieuw leven voor de Gentse Azalea
Gentse Azalea krijgt opnieuw aandacht

Pink Spider®

Plantenkwekerij Leybaert, het duurzaam sierteeltbedrijf van planten zoals de Azalea indica, Rhododendron, Vaccinium corymbosum, Nandina, Helleborus en Chamaecyparis Ellwoodii begon in 2017 met de teelt van een gloednieuwe variant op de traditionele Gentse Azalea: de Azalea Japonica Pink Spider®.

De benaming Japonica betekent dat het ook een buitenplant is en temperaturen aankan tot -15°C. De naam Pink Spider® verwijst dan weer naar de bloemvorm. De bloemblaadjes zijn puntig en kleuren roze met een witte rand. De bloemkelken doen je met enige fantasie denken aan een spin.

Familiebedrijf Leybaert uit Moerbeke-Waas is exclusieve kweker van deze variant en verdeelt en vervoert de Pink Spider® over heel Europa onder de merknaam My Goodness. De nieuwe variant bekoort vooral de jongere generatie, maar valt ook in de smaak omwille van zijn duurzaamheid. Je kan de plant eerst makkelijk binnen zetten en na de bloei in de tuin planten. Een jaar later zal jouw Pink Spider® weer volop bloeien.

 

Soigneer je Pink Spider®

Net zoals iedere plant vraagt de Pink Spider® wat onderhoud. Zo is deze roze telg uit de azalea-familie helemaal weg van een plekje in de halfschaduw, beschermd tegen koude noord- en oosterwind. Verwen de plant ook af en toe met een flinke geut regenwater. Leidingwater, dat over het algemeen veel kalk bevat, daar houdt deze azalea niet van.

Wil je meer weten over de Azalea Japonica Pink Spider®?